Wat is jiu jitsu?

Jitsu betekent "kunst" of "vaardigheid", jiu staat voor "zacht". Dus, vrij vertaald, is jiu jitsu de zachte kunst, wat je niet zou denken als je jitsuka's ziet trainen.

Geschiedenis

Jiu Jitsu wordt beschouwd als de grootvader van aïkido en judo

Jiu-jitsu is een oude Japanse krijgskunst, bestaande uit zowel gewapende als ongewapende technieken. Het wordt beschouwd als de grootvader van aïkido en judo. Jiu jitsu is oorspronkelijk een manier van vechten, gebruikt door de Samoeraï-krijgers. In deze krijgsvorm vind je een verscheidenheid van vaardigheden : van vitale punten, stoten en stampen, tot wurging- en klemtechnieken. Velen aanzien jiu jitsu als de basis van alle Japanse gevechskunsten.

Tegenwoordig

De moderne vorm van jiu jitsu is uiteraard aangepast. De beoefenaar van deze krijgskunst gaat niet meer tot het uiterste. Het doel van het jitsu van vandaag bestaat uit het pijnigen van ledematen, of andere delen van het lichaam, d.m.v. klemmen of hefboomtechnieken. De klemmen zijn op zich zo compleet en zo efficiënt, dat de vrees voor de schade die deze technieken kunnen aanrichten al volstaat om de sterkste tegenstander tot overgave te dwingen.

Competitie, of juist niet...

Wij houden ons aan de oorspronkelijke vorm van jiu jitsu :
jezelf leren verdedigen in diverse omstandigheden

De klassieke Japanse krijgskunsten zijn van oorsprong geen sporten. Ondanks het feit dat jitsu een strikte krijgskunst is, is het de laatste twintig jaar geëvolueerd naar een competitiesport. Hierdoor moesten vele technieken en vaardigheden verwijderd of gewijzigd worden, anders zouden er vele wedstrijden eindigen met dodelijke afloop. Bij de meeste wedstrijden komt het er op aan om, samen met jouw trainingspartner, zo veel en zo origineel mogelijke bewegingen te tonen. Deze zijn op voorhand ingetraind en dient men uit te voeren gedurende een opgelegde tijd. Hier kan je hele mooie, en vaak zeer spectaculaire reeksen van technieken zien.

Toch kiezen vele jitsuclubs ervoor om niet aan zulke wedstrijden deel te nemen, omdat zij voelen dat de klassieke krijgsvorm van jiu jitsu zo verloren gaat. Uiteraard hebben wij alle respect en bewondering voor de jitsuka's die deze vorm van competitie beoefenen, wij houden ons aan de oorspronkelijke vorm van jiu jitsu : jezelf leren verdedigen in diverse omstandigheden, tegen gewapende en/of ongewapende aanvallen.

30-10-2021
Geen training

3-11-2021
Geen training

6-11-2021
Geen training

10-11-2021
Gewone training

5-01-2022
Geen training

erkende sportclub