FAQ

 1. Is er een maximum leeftijd om aan gevechtssport te doen?
 2. Daar moet je toch sterk voor zijn?
 3. Ik heb allang niets meer van sport gedaan, is het wel verantwoord om zoiets nog te beginnen?
 4. Als vrouw kan ik daar toch niet gaan tussenstaan?
 5. Is er geen gevaar voor kwetsuren?
 6. Ik draag een bril, maar kan ik daar mee trainen?
 7. Ik kan enkel op zaterdagen (woensdagen, niet elke week), is dat een probleem?
 8. Kinderen kunnen beginnen vanaf zeven jaar. Is dit wel gezond voor zo'n jonge leeftijd?
 9. Mijn dochter wordt zeven in februari. Kan zij in september beginnen, of moet ze wachten tot februari?
 10. Ons zoontje heeft last van astma? Kan hij zulke trainingen aan?
 11. Moet ik iemand meebrengen om te trainen?
 12. Moet je een speciaal pak hebben?
Is er een maximum leeftijd om aan gevechtssport te doen?
Je kan met onze stijl van jitsu eigenlijk beginnen op eender welke leeftijd. De opwarmingsoefeningen doet iedereen mee naar eigen kunnen. Je hoeft je zeker niet te schamen om even te pauzeren als het niet gaat. Als wij merken dat je problemen hebt, zullen wij het zelfs aanraden. Het intrainen van de grepen kan je zo zwaar maken als je zelf wil. Er zitten bij onze seniors twintigers, dertigers en zelfs veertigers.
Daar moet je toch sterk voor zijn?
Da's nu net het boeiende aan jiu-jitsu. Jiu-jitsu staat voor "zacht gevecht". Hiermee wordt bedoeld dat je gebruik maakt van de bewegingen en de kracht van je tegenstander. Het klinkt cliché, maar neem het van ons aan : hoe harder onze aanvaller tegenwerkt, hoe meer pijn hij zal hebben.
Ik heb allang niets meer van sport gedaan, is het wel verantwoord om zoiets nog te beginnen?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, je maakt je training zo hard of zo zacht als je zelf wil. Het is een kwestie van naar je lichaam te luisteren en niets te forceren. Als je elke training een beetje doorbijt, zal je versteld staan hoe snel je vorderingen maakt.
Als vrouw kan ik daar toch niet gaan tussenstaan?
Hét grote misverstand omtrent onze sport. Het lijkt alsof je bere-sterk, groot en gespierd moet zijn om je te kunnen verdedigen. Dat is niet zo. Bij ons kom je genoeg voorbeelden tegen, dames die niet moeten onderdoen voor de mannelijke jitsuka's. Het is duidelijk : girl power!
Is er geen gevaar voor kwetsuren?
Sportdokters vertellen ons dat er meer spotblessures voorkomen bij bv. balsporten dan bij gevechtsporten (lees : zelfverdedigingssporten). Dit is vooral omdat bij ons het lichaamscontact gecontroleerder verloopt, in tegenstelling tot bv. voetbal of basketbal. In onze tak van jitsu is er geen competitie, wat er ook voor zorgt dat je het rustiger aan kan doen als je dat wenst. Tot hiertoe zijn het aantal kwetsuren bij ons zéér beperkt, en wij zijn zeker van plan dat zo te houden.
Ik draag een bril, maar kan ik daar mee trainen?
Zeer zeker! Het grootste deel van de technieken kan je perfect met bril uitvoeren. De mensen die bij ons een bril dragen, zetten deze wel eens af voor bv. een grondgevecht, of als de techniek gesitueerd is rond het hoofd. Als brildrager zal je zelf snel genoeg merken wat kan en niet kan. Anders verwittigen we je zeker wel.
Ik kan enkel op zaterdagen, is dat een probleem?
Dit komt bij ons heel vaak voor : muziekschool, zwemles, late shift, of gewoon persoonlijke zaken,... die je verhinderen om naar de training te komen. Totaal geen probleem! Kan je enkel op zaterdag, óf op woensdag, óf heel onregelmatig: je kan je programma zonder probleem aanpassen. Je hebt je eigen blad met technieken en daar kan je steeds op zien waar je de laatste training bent gestopt, om dan de draad weer op te pikken.
Kinderen kunnen beginnen vanaf zeven jaar. Is dit wel gezond voor zo'n jonge leeftijd?
Bij de juniors zorgen we ervoor dat de opwarming, wat kracht betreft, niet te zwaar is. Uiteraard doen ze enkele krachtoefeningen voor buik, benen, rug en armen. De nadruk ligt echter meer op spelenderwijs de basis van zelfverdediging aan te leren. Tijdens deze oefeningen worden stabiliteit en beweging gecombineerd met fysiek en uithouding. Plezier gegarandeerd (ook voor de toeschouwers) !!!
Mijn dochter wordt zeven in februari. Kan zij in september beginnen, of moet ze wachten tot februari?
Spijtig genoeg zal ze moeten wachten tot februari. Maar we zullen haar komst al zeker in onze agenda zetten. Dit heeft niet alleen te maken met verzekering. Vermits de jitsu-technieken best wel gedetailleerd zijn, moeten we de grens van zeven jaar behouden. De kunst is van daar heel consequent in te blijven. Wij beseffen maar al te goed dat kinderen op die leeftijd verschillend reageren, en dat sommigen al ver vooruit staan tov hun leeftijdgenootjes. Toch kunnen we daar echt geen uitzonderingen op maken. Maar nogmaals, in februari staan we ongeduldig te trappelen om jouw dochter te verwelkomen !
Ons zoontje heeft last van astma? Kan hij zulke trainingen aan?
Dat kunnen wij van hieruit natuurlijk moeilijk zeggen. In het verleden hebben wij al kinderen gehad met zulke klachten. In samenspraak met de arts, en mits gebruik van zijn/haar puffertje, zijn er nooit problemen geweest. Bij de inschrijving vragen wij om, weliswaar vrijblijvend, eventuele gezondheidsklachten of symptomen te melden waar wij op moeten letten. Zo kunnen wij op de gepaste manier reageren. Ook vragen wij steeds om een telefoonnummer waar we één van de ouders kunnen bereiken. Moest er toch iets voorvallen, kunnen wij jullie onmiddellijk op de hoogte brengen.
Moet ik iemand meebrengen om te trainen?
Dat zou natuurlijk leuk zijn, maar het hoeft zeker niet. Maak je geen zorgen, je vindt altijd wel iemand om te trainen. Wij raden onze leden zelfs aan om af en toe met iemand anders te trainen. Het is immers interessant om je technieken eens uit te proberen met iemand die kleiner, of lichter, of zwaarder...is dan de vorige partner waar je mee getraind hebt.
Moet je een speciaal pak hebben?
Voor de eerste lessen zijn een joggingbroek en een t-shirt meer dan voldoende. Als je dan beslist hebt om met jitsu door te gaan (en daar twijfelen wij niet aan), kan je een kimono aanschaffen. Het is volledig vrij te kiezen waar je deze koopt. Het enige wat wij vragen is dat deze proper en wit is.
Wij genieten van een clubkorting waardoor wij kimono's goedkoop kunnen aanbieden. Wij hebben steeds verschillende pasmaten liggen zodat je zeker bent van je maat en de kwaliteit. Als je hem bestelt, ligt je eigen kimono de volgende training op je te wachten. Op de kimono wordt onze clubbadge gedragen. Deze badge zit in de prijs van onze kimono's inbegrepen. Heb je elders een kimono aangeschaft, dien je enkel nog onze badge aan te kopen.

Meer informatie

Info brochure

30-10-2021
Geen training

3-11-2021
Geen training

6-11-2021
Geen training

10-11-2021
Gewone training

5-01-2022
Geen training

erkende sportclub